Indretning

Sådan bruger du farver i indretning

Indretning

Sådan bruger du farver i indretning

Sådan bruger du farver i indretning

Farver er mange ting – farver er på vægge og på de materialer vi bruger i en indretning og farver er på interiør. Så hvordan er det lige man finder frem til den rigtige farve og hvordan bruger og sætter man farver sammen i et rum. Det og mere til skal vi snakke om, her i dette blog indlæg.

I Danmark er vi glade for den nordiske stil som er i lette farver men hvor kontrasten tit er i materialer som et bord eller er en reol der skiller sig ud i indretningen. Mange elsker farver og vil gerne have farver i sin indretning. Noget af det man skal mærke efter er hvordan man har det med farver. Jeg høre nogen gange ordet “farveforskrækket” at man ikke skal være farveforskrækket for at bruge farver i indretningen. Og det skal man heller ikke, det er jo bare en farve som kan males over igen, og ja det er lidt bøvlet at skulle male igen men herregud så har man lært lidt på vejen om, hvordan en farve har påvirket dig – positivt eller negativ. Men selvom man måske ikke ønsker farver i sit hjem, så er dit hjem fyldt med farver alligevel. Vi ser alle forskelligt på farver. Farver behøver ikke at være en stærk karry gul eller en blå stue. Farver er også en beige.

Inden du går i gang – hvilken følelse vil du skabe i rummet?
Når man skal vælge om man vil bruge farver så er det utrolig vigtigt at mærke efter hvad man har behov for. Hvilken stemning og følelse du ønsker at skabe i dit rum. Skal det føles roligt og harmonisk eller glad og energigivende?

Har du brug for mere energi så vælg nogle farver der giver dig god energi. Hvis du har haft stress eller du har en meget travl hverdag og du ønsker ro i dit hjem så vil jeg undgå for mange stærke farver og skabe et mere roligt hjem i måske jordfarver.

Så tænk over hvordan du har det – vi er alle forskellige og ser ikke med samme øjne på farver. Arbejder du som Boligstylist er det utrolig vigtigt at finde frem til den helt rigtige farve til sin kunden, så kunden får det det rum der passer netop til hende/ham.

Farver kan du se lidt som musik. Musik påvirker os meget alt efter hvad vi lytter til. Ønsker du hurtig tempo og høj energi eller en afslappende og rolig melodi i dit rum?

Vælg din farve
og hvilken farve skal man så vælge – ja her gælder det endelig om at du arbejder med dig selv. Hvilken farve kan du godt lide? Hvilken farve har du brug for i dit liv? Prøv fx at kigge i dit klædeskab – hvilken farver er dit tøj i? Er det mest neutrale farver, men er der alligevel sneget sig en blå trøje eller et tørklæde med ind i klædeskabet eller er det kjoler i vilde farver og print? Det kan give dig en ide om hvor du er. Hvilken farver du godt kan lide.

Det kan også være du har et maleri hvor der er en farve i som du er rigtigt glad for, så kan du på den måde finde frem til hvad der det for nogle farver du tiltrækkes af. Sammel også gerne nogle farveprøver hos din farvemaler så du kan sammenligne farverne på dit tøj, på et farvekort. På den måde kan du se hvad farven hedder og du kan spore dig ind på din nye vægfarve.

Hvis du har svært ved farver, så er et tip at vælge en af farverne; Grøn, Blå eller brun. (skov, himmel og jord) Det er 3 farver som passer til stort set alle og alt. Det er en sikker måde at tilføre farve ind i et hvid rum på.

Farveteknikker
Det kan nogen gange være svært at kombinere farver – at få flere farver til at passe sammen men der er nogle teknikker du kan bruge som kan hjælpe dig i den proces.

Tone i Tone: den teknik bliver brugt meget i rolige neutrale hjem hvor det er meget lyse farver der er anvendt. Her er det den samme farvetoner hvid, creme, beige mm.

Der er en farve der er den dominerende farve i rummet og derefter anvendes der andre farver som er med forskellige nuancer af den dominerende farve.

Man ser det mere og mere, at man også kan leger med tone-i-tone i rum med stærke farver. Tone-i-tone er simpelthen forskellige nuancer af én og samme farve – at én farve dominerer rummet men med forskellige nuancer af farven. Det er typisk vægfarven der er den dominerende farve og interiør og møbler der er i tone med hovedfarven på væggen.

Kombinere farver
At kunne kombinere farver så de passer sammen, det er det vi oftest ser som være svært for mange. Hvad farver puder passer til min grå sofa. Kan man sætte blå sammen med grøn og hvad med en grøn og en gul farve eller en gul farve med meget rød i? Men rød, gul, blå eller grøn fås i næsten uendelig farvetoner. Hæld en masser hvid i farven og du får en lys, nærmest pastel farve. Prøv at kigge i naturen – naturen er perfekt til at kombinere farver som er harmoniske og balanceret. Men et godt hjælpeværktøj er farvehjulet. Du kan på farvehjulet se hvordan farver kan kombineres. Farver der over for hinanden er kontraster til hinanden. Hvis du ønsker et mere rolig udtryk når du skal kombinere farver kan du vælge farver der er ved siden af hinanden. Så hvis du har en blå sofa kan du bruge gule puder som er en kontrast farve til blå. Farvecirklen går med uret rundt så du kan også komme en violet pude på din blå sofa.

Blå sofa er kontrastfarve med gul – (Billeder fra Pinterest)

60-30-10 Reglen
60-30-10 reglen er et godt værktøj og have med når du skal “fordele” farver i et rum. Den vigtigst læring fra denne regel er at at når du træder ind i et rum så kan du se hvilken farve der er den mest dominerende farve i rummet. Hvis der er lige meget af 2 eller flere farver så vil de skændes om pladsen i rummet og det giver en ubalance og uro i rummet. Når vi fordeler farverne i rummet nogenlunde efter 60-30-10 reglen skabes der harmoni og ro i rummet. På Boligstylist forløbet arbejder vi i dybden med denne farveteori for den er et godt værktøj at bruge i indretningen.

De 60-30-10 gælder ikke kun på vægfarve, det gælder også på møbler og interiør som puder, vaser, sofa, lænestole, lamper, plaider mm.

Test
Og som altid så er det bare en rigtigt god ide at købe en farveprøve og prøve den af i det rum du har tænkt farven skal være i, inden du begynder at male en hel væg eller flere vægge. En farve er sjælden som man har forstillet sig når man har set den på en farveprøve eller set farven i en butik eller hos en veninde. Der er så mange ting der spiller ind som lyset i rummet, skygger i rummet, farver på de møbler og interiør du allerede har i rummet – alt det påvirker din farve. Så selvom du har set en farve i et modeblad eller i et opslag på Instagram så er farven ikke, den helt samme hos dig.

Der findes også andre hjælpemidler i dag som kan hjælpe dig lidt med at se hvordan farven vil se ud hos dig. Igen er de selvfølgelig ikke helt korrekte men det kan give dig en fornemmelse af, hvordan farve vil passe til dit rum og nogle af de møbler du har i rummet.

Nordsjö har lavet en APP (der findes andre apps også) som hedder Visualizer som du kan hente gratis på din telefon. Her kan du se hvordan en farve fx passer til din sofa.

Hvilken glans maling skal jeg bruge?
Valg af glansniveau i maling afhænger af forskellige faktorer, som området, hvor malingen skal anvendes, og det ønskede udseende.

– Mat (lav glans): Mat maling har typisk en glansgrad på 5-10%. Den giver en flad og ikke-reflekterende overflade. Mat maling er velegnet til at skjule ujævnheder og kan være godt til vægge og lofter i områder med mindre trafik, som soveværelser og stuer.

– Halvblank (medium glans): Halvblank maling har typisk en glansgrad på 20-40%. Den giver en mere reflekterende overflade end mat maling, men stadig med en vis dybde og dimension. Halvblank maling er velegnet til områder med moderat trafik, som børneværelser, køkkener og badeværelser.

– Højglans: Højglans maling har typisk en glansgrad på 70-85%. Den giver en meget reflekterende og glat overflade med en høj grad af glans. Højglans maling er velegnet til træværk, døre, lister og andre overflader, der har brug for en stærk og slidstærk finish. Det er også nemt at rengøre, men eventuelle ujævnheder og fejl kan blive mere synlige med denne glansgrad.

+ +