fbpx Skip to main content

Drømmer du om at lave smukke høje vægpaneler i dit hjem, så har jeg lavet en guide til dig her på bloggen, så du nemt selv kan komme i gang hjemme hos dig selv. Der er flere måder at lave vægpaneler på, så det går lidt an på hvad du er til. Du kan komme en MDF plade på væggen og komme lister på MDF pladen eller du kan komme lister direkte på væggen. Jeg har valgt det sidste. Jeg har sat lister direkte på væggen og det giver et virkelig flot resultat.

Det første du skal i gang med er planlægningen af hvordan dine “vinduer” i vægpanelet skal se ud. Hvilken lister du vil bruge, hvilken udskæring de skal have. Hvilken topliste og fodliste der skal være på dine vægpaneler.

Jeg har bestilt mine lister hos Aarhuslister (Reklamelink) og jeg har valgt to lister. Listen som skal bruges til vinduer i vægpanelet hedder Hørgårdslisten og som top liste har jeg valgt Krathuslisten. Det er ikke så længe siden vi fik nye fodlister på, så jeg har valgt at lade den blive.

Når du har fundet ud af hvilken lister du vil bruge til dit vægpanel projekt, skal du i gang med tegnepapiret og finde ud af hvordan det skal se ud.

Design af dine vægpaneler

1. Hvordan skal de se ud på væggen, hvor meget mellemrum skal der være mellem lister.

2. Hvor mange vinduer er der plads til?

3. Hvordan passer vinduerne med stikkontakter, hvis der er det på væggen?

Når du har udregnet hvordan det skal sidde på væggen kan du regne ud hvor mange meter du skal bruge og gøre klar til at bestille lister.

Tip: Bestil lidt ekstra lister for en sikkerhedsskyld, hvis der skulle ske en skære fejl når du skal til at skære lister ud.(jeg taler af erfaring)

Vi har valgt de her mål som kan ses på billedet nedenfor på vores væg. Før vi kunne få målene på vinduer mm. til at gå op med det stykke væg vi har, blev der 7 cm ind til det første vindue og derefter 10 cm mellemrum mellem hver vindue. Det fungere så fint og synes størrelsen på vinduerne er helt perfekte til rummet.

Skær lister ud

Når du har modtaget dine lister til dine vægpaneler så er det tid til at skære lister ud. Ja det tager lidt tid at få skåret rigtigt ud. Det tog ca en dag for os at skære lister ud til ca 10 meter vægpanel. Alle lister skal skæres i 45 grader. Det samme med top listen skæres i 45 grader. Det giver en flottere samling. Til skæring af lister har vi brugt en kap/geringssav. Husk; tag højde for hvis listerne ikke er ens på begge sider. At dine lister kommer til at vende rigtigt i hver vindue, når du skære dem ud. (ja, jeg taler af erfaring igen 🙂 )

       

Gør væggen klar til lister

Inden lister monteres på væggen malede jeg væggen i højglans hvid farve. Det gør det nemmere at male lister til slut når væggen er malet. Vores væg er i gips og med glat filt på.

Opsætning af panel

Til montering af vægpaneler skal du bruge en dykkerpistol med 40 mm. søm i. Vi lavede en tester hvor vi kun brugte lim, men vi synes ikke listerne blev siddende på væggen. Så her fungerede det med en dykkerpistol.

Du skal bruge:

Vaterpas, tommestok, dykkerpistol, muresnor

Sådan gør du:

Monter det første vindue og det sidste vindue på væggen. Derefter sæt en muresnor foroven så du har højde på resten af vinduerne. Vores hus er en ældre dame så vores gulv er ikke helt lige, derfor er det en rigtig god ide at bruge snoren som retning, så vægpanelet bliver helt lige.

Så er det endeligt bare at forsætte det gode arbejde og få de lister sat fast.

Slut af med at fuge hele vejen rundt listerne og på begge sider så der er lukket helt til inden du begynder at male listerne til alle sidst.

   

Nyd dit færdige resultat

Toplisten er med en lille kant så der er mulighed for at sætte en lille vase eller nogle flotte sten. Jeg synes det er en rigtigt sød detalje. Men toplisterne fås selvfølgelig også uden kant.

Leave a Reply