fbpx Skip to main content

rabarber tid

Rabarber er noget af det første der kommer frem om foråret som kan spises i haven. Derfor er det med stor nydelse når de første rabarber høstes i haven for så er sommeren nær. Du kan lave lækre rabarber kager, kompot, rabarber saft mm. der er masser af lækre rabarber opskrifter. Her i dette indlæg har jeg samlet mine bedste rabarber opskrifter som jeg plejer at lave hvert år.

Rabarber smager syrligt og tit i desserter og bagværk, Det er kun stilken man bruger. Bladet er ikke spiseligt og skal derfor kasseres. Rabarber kan være grønne og røde – det vareriere efter hvilken sort du har valgt. Hvis dine rabarber går i stok så skær endelig blomst og stilken af. Så bruger planten sin energi i stedet på at danne flere blade som er med til at forsyne rødderne og give energi til næste forårs vækst. Så kan du sætte de fine rabarber blomster du har klippet af i en vase og nyde dem på sofabordet. Faktisk kan blomsten spises, den er bedst når den ikke er sprunget ud, så kan den dampes eller koges i 3-4 minutter.

Rabarber er en taknemmelig plante. Den kan dyrkes i højbede, krukker på altanen eller i køkkenhaven. Bare den har plads, sol og en vindstille placering.

 

De første rabarber er altid de bedste – men rabarber indeholder oxalsyre som er kalk bindende og kan irritere slimhinder i munden og mave.
og det viser sig at indholdet er mindst om foråret og størst i højsommeren, ca frem til midten af juni. I højsommeren stiger det, så derfor anbefales det ikke at spise store mængder rabarber. Så Rabarber sæsonen er ca fra april-juni og igen fra august-oktober.

Husk at trække rabarber og ikke skære

Det er meget vigtigt at du trækker rabarberen fri fra planten, og ikke skære den over med en kniv eller saks. Planten vil ikke kunne forny sig fra det punkt, hvis der sidder en stup rabarber tilbage. Så kan du høste rabarber til og med sankthans og evt. en gang til i sensommeren.

Opskrift på rabarber saft:

Et iskold glas rabarber saft på en varm sommerdag er tiltrækkende for både børn og voksne. Rabarber saft er virkelig lækkert og jeg plejer at lave den med vanilje. Jeg koger mine flasker inden jeg kommer rabarber saften i dem, så holder det ca 2 uger på køl . Jeg plejer ikke at bruge atamon. Du kan også fryse saften ned i mindre portioner.  Blandingsforhold er ca 1:1 efter smag. Du kan blande med vand, danskvand eller Cava til en lækker velkomst/sommer drinks.

  • 500 g rabarber, i tern ca. 1 cm
  • 1 liter vand
  • 180 g sukker
  • 1 vaniljestang

Fremgangsmåde;

Kom rabarber, vand, sukker, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde.

Kog saften op og lad det koge i 10-12 minutter.

Tag gryden af varmen og lad saften køle af, mens den trækker smag i gryden.

Hæld den direkte på en rengjort skoldet flaske.

opskrift rabarber saft

Opskrift på rabarbersirup:

 Rabarbersirup er et stort hit herhjemme – vi bruger det på yoghurt, skyr, pandekager og havregrød.
Jeg brugte noget af den rabarber saft jeg allerede havde kogt op til at lave denne lækre rabarber sirup på. Rabarber sirup kan holde sig ca. 1 måndes tid i køleskabet. Hvis du ikke har rabarber saft så kan du bruge opskriften nedenfor.
  • 3 dl vand
  • 200 g rabarber
  • 100 g sukker
  • halv vaniljestang

Fremgangsmåde;

Kom rabarber og vand i en gryde og kog op med låg på. simre i ca 20 minutter, hvorefter saften sigtes.

Kom herefter rabarbersaften tilbage i gryden sammen med sukker og vanilje.

Lad rabarbersiruppen koge i ca 20 minutter uden låg. Husk det må ikke blive tykt i gryden, da det bliver mere tyk når det er kølet af. Jeg plejer at tage en skefuld op på en underkop og i køleskabet i et par minutter, så kan jeg bedre vurdere konsistensen.

Hæld derefter siruppen på en rengjort skoldet flaske.

opskrift rabarber sirup

Opskrift på Rabarber crumble med marcipan

Duften af varm rabarber kage i oven er noget af det bedste. Det er en nem og enkel kage med så meget sommer smag. Jeg plejer at røre en cremefraiche og vaniljesukker sammen som tilbehør til rabarberkagen. Det giver lige det sidste pift til den lækre kage.

Opskrift på Rabarber crumble med marcipan

400 g rabarber
2 spsk. rørsukker

CRUMBLE

75 g havregryn
50 g hvedemel
75 g rørsukker
2 tsk. vaniljesukker
100 g smør
100 g marcipan

Fremgangsmåde;

Rabarber skæres i skiver ca 1 cm, og fordel dem i et ildfast fad eller i en tærteform. Her har jeg brugt det fineste ildfast fad fra Riviera Maison. Bland rabarber med sukker, og lad det trække, imens du laver din crumbledej.

Bland havregryn, mel, sukker og vaniljesukker i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det ned i skålen, til du får en crumble-konsistens.

Riv marcipanen på den grove side af et rivejern og kom det ned i dejen.

Fordel crumbledejen over rabarberne i fadet, og tryk det let sammen. Bag kagen i ovnen i cirka 30 minutter ved 175 grader, til overfladen er flot gylden og sprød.

Server kagen på smukke tallerkner sammen med vanilje cremefraichen.

rabarber kage        

Leave a Reply